keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Silly Season on pian täällä!

Iltaa!

Valioliiga päättyy tulevana lauantaina ja kesä on pian käsillä, mutta Arsenal-fanille kesä ei tuo helpotusta, vaan on yhtä hermoja riistävää aikaa, kuin syksy, talvi ja kevät.

Kesäkuussa alkaa nimittäin se toinen kausi, englantilaisittain nimetty Silly Season. Pelien sijaan huomio on kesällä siirtomarkkinoissa. Viime kesä oli Arsenal-fanien näkökulmasta ehkä se kaikista hermoja raastavin. Silly Season piti sisällään lukuisia käänteitä, yllätyksiä, pettymyksiä, toiveita, lisää pettymyksiä, masennusta, raivoa ja lopulta Mesut Özilin.

Kesän aikana Arsenalin ja Wengerin toimet siirtomarkkinoilla vaikuttivat todella omituisilta, eikä valmennuksella ja johtoportaalla näyttänyt olevan minkäänlaista etukäteen pohdittua suunnitelmaa. Hyökkääjän hankkiminen oli ilmeisesti jonkinlainen prioriteetti, sillä joukkue teki ensin Higuainista tarjouksen, mutta kiinnitti huomionsa lopulta Suareziin ja tämän olemattomaan ulososto klausuuliin. Higuain siirtyi Napoliin ja skouserit päättivät olla välittämättä Suarezin mielipiteistä tai sopimuksen ilmeisen epäselvästä pykälästä.

Kesällä alkanut siirtofiasko kulminoitui lopulta kauden avauspeliin, jonka Arsenal hävisi Aston Villalle 1-3. Tuo tappio oli monelle kannattajalle katkeamispiste ja tunnelma Emiratesilla ja sen ulkopuolella, oli pelin jälkeen suorastaan myrkyllinen. Fanien turhautumisen puki sanoiksi Arsenal Fan Tv:n haastattelema Chris Hudson, joka antoi täyslaidallisen niin johtoportaan, Wengerin kuin mediankin suuntaan. Suuttumus, turhautuminen ja pettymys muuttuivat kuitenkin pian toivoksi, iloksi ja optimismiksi kun Arsenal selätti mestareiden liigan karsinnoissa Fenerbachen suhteellisen helposti ja ilmoittaen siirtoikkunan viimeisenä päivänä Mesut Özilin siirtymisestä Emiratesille.

Siirtojen suhteen päästiin aallonpohjasta, jos ei nyt aivan aallonharjalle, niin ainakin jonkinlaiseen tyveneen. Özilin siirto toi faneille kaivattua optimismia ja antoi myös suuntaa siitä, että Wenger pystyy myös yllättämään siirtomarkkinoilla ja osaa hankkia isoja pelaajia isolla rahalla.

Tämä kausi on kuitenkin näyttänyt, että joukkue kaipaa kipeästi lisäyksiä ja vahvistuksia tietyillä osa-alueilla. Lisäksi Sagnan (sekä todennäköisesti Vermaelenin ja Fabianskin) lähtö tekevät tilanteesta entistä vaikeamman.

Käyn seuraavaksi hieman tulevaa Silly Seasonia läpi, eli ketä meihin on nyt jo yhdistetty, minne tarvitaan pelaajia ja ketkä olisivat mielestäni sekä realistisia että hyviä lisäyksiä.

Silly Seasonin lähtötilanne.

Joukkeen runko tulee pysymään suhteellisen hyvin kasassa. Isoin menetys on Bacary Sagnan lähtö. Muita todennäköisiä lähtijöitä ovat Fabianski sekä Vermaelen, joskin kumpikaan heistä ei ollut tänä kaudella avauksen pelaajia. Fabianski ja Vermaelen ovat erittäin hyviä rotaatiopelaajia, pystyen tarvittaessa tulemaan avuksi. Molemmilla on vielä useita vuosia peliuraa jäljellä ja ovat siinä tilanteessa, että haluavat päästä pelaamaan enemmän. Kumpikaan ei ole tasoltaan sellainen, että pystyisi kilpailemaan avauspaikasta Arsenalissa. Siirto peliajan perässä näyttää molempien tapauksessa todennäköiseltä.

Eli jos ja kun kaikki kolme lähtevät, joutuu Arsenal hankkimaan kolme uutta pelaajaa, vain että pääsisi samalle lähtöviivalle kuluneen kauden kanssa. Lisäksi joukkue kaipaa kipeästi vähintään kaksi, mutta mieluusti kolme muuta vahvistusta: hyökkääjän, laiturin ja keskikentän keskustaan puolustavan pelaajan. Lisäksi yksi ylimääräinen puolustaja ei olisi pahitteeksi.

Uusia pelaajia tulisi siis olla vähintään kuusi (riippuen lähtijöistä), mutta mielellään kahdeksan. Näistä maailmanluokanpelaajia pitäisi olla vähintään yksi, mieluusti kaksi.

Sagnan korvaaja?

Wengerin prioriteetti siirtomarkkinoilla tulee olla Sagnan korvaajan hankkiminen. Huhuissa vahvimmin esillä ovat ollet Evertonin Seamus Colemania ja Toulousen Serge Aurier. Näistä todennäköisin lienee Serge Aurier ja jotkut raportit Ranskan suunnalta pitävät tätä jo varmana siirtona. 21-vuotias Aurier pystyy pelaamaan myös topparina tai oikeana laitahyökkääjänä ja on whoscored -sivuston arvioinnissa Euroopan kaikken liigojen kolmanneski paras oikea laitapuolustaja (häviten Colemanille ja Dani Alvesille). Transfermarktin mukaan Aurierin hinta olisi noin 6,5 miljoonaa euroa, mikä tekee hänestä hyvin houkuttelevan.

Seamus Coleman on pelannut loistavasti ja mahtuisi melkein minkä tahansa joukkueen avaukseen. Herra kirjoitti kuitenkin vasta pitkän jatkosopimuksen, mikä tekee hänen ostamisensa kalliiksi (vähintään 10 miljoonaa, todennäköisesti 15-20m).

Muita Sagnan korvaajaehdokkaita mediassa ovat olleet muun muassa Barcelonan Dani Alves, Gladbachin Tony Jantschke, Fiorentinan Lorenzo De Silvestri, Southamptonin Calum Chambers ja Espanyolin Javi Lopez. Kaikki paitsi Chambers, ovat Who Scoredin listalla Euroopan top kympissä ja tuntuukin siltä, että monet journalistit ovat ottaneet "Sagnan korvaajat" suoraan tuon listan perusteella.  Huhut perustavat siis todennäköisesti journalistien soveltamaan yhtälöön Arsenal - Sagna = X, jossa muuttuja X on joku whoscoredin top-10 -listan pelaaja.

Kuka Szczesnyn kirittäjäksi?

Uuden maalivahdin hankkiminen on myös pakollista. Emiliano Viviano palaa takaisin Italiaan ja Fabianskin sopimus loppuu kesällä, eikä hän todennäköisesti jatkoa allekirjoita, jos ei saa takeita avauspaikasta.

Maalivahtien osalta huhut ovat toistaiseksi hieman hiljaisempia. Ainoat mitä olen onnistunut näkemään ovat perinteiset huhut Iker Casillasista ja uutena vaihtoehto Kasper Schmeichel Leicesteristä.

Casillas-huhut nousivat uudelleen pinnalle keväällä, kun Santi Cazorla kertoi haastettelussa houkutelleen Ikeria Arsenaliin. Ikerin rooli Realin ykkösmaalivahtina ei ole ollut Mourinhon penkityksen jälkeen varmaa, joten hänellä saattaisi olla jonkinlaisia lähtöhaluja. Tosin keväällä on tainnut pelata lähes kaikissa Realin peleissä ja on käsittääkseni myös chämppärin finaalissa avauksessa. Mahdollinen, mutta epätodennäköinen siirto. Wenger tuntuu myös pitävän Szczesnyä ykkösenä, joten Ikerin osto sotisi tätä vastaan.

Kasper Schmeichel pelasi hyvän kauden Leicesterissä ja hänen sopimuksensa umpeutuu kesällä. Halunnee varmasti jatkaa Leicesterissä, mutta jos Arsenal tekisi hänelle tarjouksen, voisi hän siihen tarttua. Hankkiminen olisi ilmaista ja palkkavaatimukset maltilliset.

Twitterissä väläyteltiin myös Norwichin John Ruddya, etenkin jos Norwich putoaisi valioliigasta. Ruddy on ihan kelpo maalivahti ja olisi varmasti hyvä vaihtoehto Arsenalin toiseksi maalivahdiksi.

Keskikentälle voimaa ja taitoa.

Arsene Wenger on ilmeisesti etsinyt jo jonkun aikaa keskikentän pohjalle uutta pelaajaa lähinnä Mikel Artetan korvaajaksi. Tästä kertovat tarjoukset Leverkusenin Lars Benderistä ja Mathiu Flaminin hankinta takaisin Emiratesille. Arteta ja Ramsey ovat toimineet kohtalaisen hyvin keskikentän keskustassa, mutta Artetan puutteet ovat tulleet selkeästi esiin Ramseyn poissaollessa. Artetan ongelmana on etenkin hitaus, jota esimerkiksi Chelsea ja Liverpool pystyivät hyödyntämään nopeissa vastahyökkäyksissä.

Wenger ei kuitenkaan etsi keskikentälle uutta Vieiraa, vaan pikemminkin Artetasta päivitettyä versiota. Arteta 2.0:n tulisi omata hyvä peliäly, osata syöttää ja rytmittää peliä, olla nopea ja osata taklata. Haussa on siis fyysinen ja nopeahko taitopelaaja, ei siis pelkkä rikkoja ja raastaja (vaikka moni tällaista toivoisi).

Lars Bender on ilmeisesti ollut Wengerin ykkösvaihtoehto ja hänestä on tehtiin viime kesänä tarjouskin, mutta Leverkusen kieltäytyi myymästä. Tämä siirto vaikutti kaikista todennäköisemmältä, mutta pari päivää sitten Bender kertoi haastattelussa, että on tyytyväinen Leverkusenissa ja haluaa jatkaa uraansa siellä. Leverkusenin ja nyt siis myös pelaajan haluttomuus siirtoon on selvillä, joten toteutuminen vaikuttaa epätodennäköiseltä.

Viimeisin huhumyllyn tuotos on Southamptonin Morgan Schneiderlin. Arsenal ilmeisesti tiedusteli tammikuussa Schneiderlinin hintaa, mutta keskustelut tyyssäsivät tammikuussa liian kovaan hintapyyntöön. Maaliskuussa Schneiderlin on ilmeisesti joissain ranskalaisessa haastattelussa todennut, että voisi olla valmis siirtymään johonkin isoon joukkueeseen. Southampton on ilmeisen halukas hyväksymään kaupat, jos saavat pelaajasta sopivan korvauksen. Viimeisimpien huhujen mukaan Arsenal olisi tekemässä kesällä pelaajasta 12-15 miljoonan punnan tarjousta (lähteestä riippuen).

Whoscored on antanut Morgan Schneiderlinille arvosaksi 7,24 (28 ottelun perusteella). Maaleja herra on tehnyt kaksi ja syöttänyt yhden, kun taas taklauksia per peli on 2,1 ja katkoja on 3,9. Alkukaudesta tilastot olivat muun muassa paremmat kuin PSG:n Matuidilla. Schneiderlin omaa tietysti valioliigakokemusta ja on myös parantanut peliään joka kaudella. Olisi varmasti hyvä ja toimiva siirto.

Viime päivinä potentiaaliseksi kohteeksi on noussut Bayer Munchenin Javi Martinez. Herra ei ilmeisesti ole täysin tyytyväinen rooliinsa tai Guardiolan taktiikkaan. Tänään suhteellisen luotettava journalisti Telegraphin Jeremy Wilson twiittasi, että Arsenal olisi kiinnostunut Martinezin hankkimaan (ja että puolustava keskikenttä on prioriteetti). Bayern maksoi pelaajasta 40 miljoonaa euroa, joten millään pikkurahalla ei Martinez tule lähtemään. Martinez olisi hyvä lisäys Arsenaliin ja käsittääkseni pystyy pelaamaan tarvittaessa myös topparina.

Muita potentiaalisia puolustavia keskikenttäpelaajia (ja halvempia) olisi Toulousen Etienne Capoue tai Lyonin Maxime Gonalons. Kummankin hinta pyörii jossain 8-10 miljoonassa.

Löytyykö kärkeen hyökkääjää ykköskorista?

Olen monesti kirjoittanut, että Oliver Giroud ei ole mikään huono pelaaja ja saa osakseen vähän turhan paljon kritiikkiä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että Giroud olisi vailla puutteita, tai että hän pystyisi yksin hoitamaan Arsenalin kärkipelaajan tehtävät. Giroud on hyvä target-pelaaja, mutta parhaassa iskussaan hän on tukea saadessaan. Giroud on parhaimmillaan silloin, kun kentällä ovat Ramsey, Wilshere, Özil, Walcott ja Podolski. Jos vastustaja pelaa korkealla linjalla, voi Giroud jäädä liian yksin, milloin hänen taitonsa ja nopeutensa ei yksinkertaisesti riitä puolustajia vastaan. Ramsey, Özil, Wilshere ja Walcott tuovat tätä kaivattua nopeutta ja juonikkuutta, mikä vapauttaa Giroudille enemmän tilaa ottaa palloja vastaan ja antaa niitä pieniä syöttöjä sivuille. Jokainen voi esimerkiksi katsoa Giroudin roolia Wilsheren kauden maalissa Norwichia vastaan.

Arsene Wenger etsi jo kesällä Giroudille kirittäjää, mutta tuolloin homma meni kiltisti sanottuna vituiksi. Uusimmassa haastattelussaan Wenger ilmoitti etsivänsä edelleen uutta hyökkääjää, joka voisi pelata myös Giroudin rinnalla. Eli toisen target-pelaajan saapuminen olisi tämän lausunnon mukaan epätodennäköisempää. Sen sijaan jokin nopeahko taitopelaaja voisi istua enemmän Wengerin suunnitelmiin. Toisin sanoen Mandzukic tai Balotelli eivät ole sen tyypin pelaajia, joita Wenger tällä hetkellä hakee.

Maailmaluokan hyökkääjän löytäminen on tällä hetkellä haastavaa, sillä ainakin Chelsea on täsmälleen samoissa puuhissa. Jos City menettää Agueron Barcelonalle, joudumme kilpailuasemaan myös heidän kanssaan. Arsenalilla on toki huomattavat käteisvarat käytössään, mutta pelaajille pitää pystyä maksamaan kilpailukykyistä palkkaa, missä Chelsea ja City ovat vahvemmilla.

Kuka ylipäätään lasketaan maailmanluokan hyökkääjäksi? Cavani? Zlatan? Messi? Benzema? Balotelli? Aguero? Costa? Ronaldo? Rooney? Suarez?

Edellä mainituista voi suorilta pudottaa pois Messin, Rooneyn, Suarezin Zlatanin ja Ronaldon. Yksikään näistä ei tule joukkueestaan siirtymään minnekään, tai ei ainakaan Arsenaliin. Suarez voi siirtyä Realiin ja Aguero Barcelonaan, kun taas Costaa on pidetty lähes varmana Chelsean pelaajana. Tämä jättää jäljelle vain Balotellin, Cavanin ja Benzeman. Benzema on kaupan vain ja ainoastaan siinä tapauksessa, että Real tarvitsee rahaa Suarezin ostoon.

Jäljelle jää siis oikeastaan vain Balotelli ja Cavani. Balotellistä ei voi sanoa mitään varmaa, mutta uskoisin Milanin hänet myyvän sopivasta rahasummasta. Toisaalta olisiko Balotelli liian samankaltainen Giroudin kanssa ja tästä syystä ei ole ehkä sitä mitä Wenger etsii.

Cavani on jäänyt pahasti Zlatanin jalkoihin, mutta saako se hänet riittävästi haluamaan siirtoa? PSG maksoi Cavanista napakat 65 miljoonaa puntaa, joten halvalla hän ei lähtisi. Cavanin palkka on 10 miljoonaa euroa vuodessa, mitä Arsenalin on vaikea kuvitella maksavan. Cavanin palkkaus viideksi vuodeksi hörppäisi Arsenalin varoista kolmasosan. Fifan langettamat sanktiot PSG:lle sotkevat kuviota entisestään. Haluaako PSG päästä eroon joistain pelaajistaan, jotta voi hankkia uusia? Onko Cavani uhrattavissa? PSG saa ensi kauden mestareiden liigaan vain 21 pelaajaa, joista kahdeksan pitää olla ns. "home grown" -pelaajia. PSG voi tästä syystä pitää kiinni kaikista nykyisistä pelaajistaan entistä tiukemmin. Mitään varmaa on tosin vaikea sanoa.

Maailmanluokan hyökkääjän saapuminen ei mielestäni näytä välttämättä todennäköiseltä.

Sen sijaan joku ei-aivan-vielä-tähti -statuksen omaava hyökkääjä on paljon todennäköisempi vaihtoehto. Näitä pelaajia on huomattavasti enemmän tyrkyllä, mutta jokaiseen liittyy toki myös riskit ja kysymysmerkit Suurin on tietysti se, että pystyykö tällainen pelaaja täyttämään häneen ladatut odotukset. Arsenal tarvitsee hyökkääjän, joka pystyy myös yksin ratkaisemaan pelejä ja tekemään kaudessa yli 20 maalia.

Kestohuhuissa on pyörinyt Swansean Wilfred Bony (15 maalia, kolme syöttöä), Newcastlen lainapelaaja Loic Remy (14 maalia, kolme syöttöä) ja Nürnbergin Josip Drmic (16 maalia, kolme syöttöä).

Remy on ollut Newcastlessa heidän tärkein pelaajansa ja on oikeastaan ainut selkeä onnistuja harakoissa. Loukkaantumiset ovat jonkun verran rikkoneet kautta, mutta Remy on useissa peleissä näyttänyt olevansa hyvä ja varma viimeistelijä. Newcastlessa keskikentän tarjoilu on huomattavasti heikompaa mitä Arsenalissa, joten hänen voisi olettaa onnistuvan meillä paremmin. Toisaalta Remy ei ole ehkä se kaikista kurinalaisin pelaaja, eikä puolusta kovin aktiivisesti.

Bony on pelannut Swanseassa hyvin, joskin hänen maalinsa ovat olleet laiha lohtu Swansean kaudessa. Bony on vahva pääpelaaja ja vaikuttaisi olevan erinomainen viimeistelijä. Whoscoredin mukaan pelaajalla ei ole mitään mainittavia heikkouksia. Onko nopeus riittävä, lienee selkein kysymys. Bony on myös enemmän Giroudin tyylinen pelaaja mitä Remy.

Drmic on lyönyt vasta läpi bundesliigassa ja on tehnyt käsittääkseni valtaosan Nurnbergin maaleista. Hänen ulosostohintansa olisi Nurnbergin pudotessa vaivaiset 4,5 miljoonaa euroa, joten riski ei olisi valtava. Lisäksi hän on joukon nuorin, vain 21-vuotias (Bony 25 ja Remy 27).

Espanjasta olisi mahdollisesti tyrkyllä Pedroa tai Sanchezia Barcelosta ja Morataa Realista. Moratan kohdalla kiinnostus lienee todellista, mutta Realin hintatoive lienee suurin jarru siirron toteutumisessa. Barcelonan suunnitelmista on vielä liian aikaista sanoa yhtään mitään (liikaa muuttujia, kuten tuleva valmentaja ja tämä preferenssit).

Arsenaliin tullaan varmasti yhdistämään kymmeniä hyökkääjiä kauden aikana, enkä rupea tässä kaikkia käymään lävitse. Hyökkääjän tarve on ilmeinen ja toiveissa olisi nopeahko ja hyvä viimeistelijä. Remy ja Bony olisivat molemmat kelvollisia lisäyksiä, mutta ovatko niin hyviä, että pystyisivät nostamaan Arsenalin uudelle tasolle? Onneksi minun ei tätä päätöstä tarvitse tehdä.

Mitä muuta tarvitaan?

Maalivahti, oikea pakki, puolustava keskikenttä ja hyökkääjä ovat siis vähimmäisvaatimus. Näiden lisäksi rosteria olisi hyvä leventää, jotta pelaajin rotaatiota voitaisiin tehdä paremmin.

Joel Campbell pelasi hyvän kauden Olympiakosissa ja toisi laidoille tarvittavaa leveyttä. Campbell pystyy pelaamaan vasemmalla, oikealla ja keskellä toisena kärkenä. Walcott on ilmeisesti alkukauden sivussa, joten Campbellille olisi varmasti käyttöä.

Arsenal on myös yhdistetty Real Sociadadin kaksikkoon Carlos Velaan ja Antoine Griezmanniin. Vela on Arsenalin vanha pelaaja ja omien sanojensa mukaan Arsenal voisi ostaa pelaajaan vajaalla kolmella miljoonalla. Griezmannia on puolestaan tehnyt 16 maalia ja kolme syöttöä. Velalla on kokemusta Arsenalista ja Englannista, mutta samalla pitää muistaa, että hän ei valioliigassa oikein pärjännyt ja on päässyt iskuun vasta Espanjassa. Griezmann on epäilemättä lahjakas pelaaja, mutta myös hän on jonkinlainen jokerikortti.

Oma toiveeni.

Jos raha ei olisi este, olisi toivelistalla Casillas, Coleman, Cavani, Bony, Martinez ja Griezmann. Arsenalin kassa ei ole kuitenkaan pohjaton, joten jonkinlainen realismi on paikallaan. Jos (ja kyseessä on iso jos) esimerkiksi Cavani siirtyisi Arsenaliin, en jaksa uskoa että toista kallista pelaajaa tultaisiin hankkimaan. Cavanin hankinta tiputtaisi listalta esimerkiksi Martinezin, jonka hinta lienee noin 30-40 miljoonaa. Sama pätee tietysti toisin päin. Coleman on todennäköisesti myös liian kallis, samoin Casillas.

Olisin itse tyytyväinen jos Arsenal hankkisi vaikkapa Remyn, Martinezin tai Schneiderlinin, Aurierin, Ruddyn ja jonkun nuoren lupauksen vaikkapa puolustukseen. Arsenalin käteisvarat ovat ilmeisesti 140 miljoonaa puntaa, mutta tätä ei tulla varmasti käyttämään kokonaan. Joku 70-80 miljoonaa lienee lähempänä totuutta, mikä tarkoittaisi yhtä kallista ja paria hieman halvempaa pelaajaa.
Esimerkiksi tuo 70 miljoonaa menisi kokonaan Martinezin, Remyn, Schneiderlinin ja Aurierin hankkimiseen.

Tuleva kesä on todella iso Arsenalin kannalta. Pelaajahankintoja on pakko tehdä ja joukkue joutuu polttamaan rahaa todennäköisesti paljon. Toivottavasti suunnitelma on parempi kuin viime kesänä ja Wenger sekä johtoporras ymmärtävät tietyt realiteetit: pelaajia on pakko ostaa, jos aikoo kilpailla ja hyvät pelaajat maksavat paljon. Arsenalilla on rahaa, toivottavasti myös tahtoa.

Tällaista pohdintaa tällä kertaa. Palaan myöhemmin asiaan Arsenalin kuluneen kauden analyysilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti